Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Oktober 2007


Kommuner klar til oplevelsesøkonomi


Oplevelsesøkonomi er ikke et fremmedord for kommunerne, viser undersøgelse.

Selv om ingen rigtigt kan definere tidens modeord, oplevelsesøkonomien, så melder kommunerne sig klar på banen. Det viser en undersøgelsen Fra drift til drive, en masterafhandling i Oplevelsesledelse fra Roskilde Universitetscenter forfattet af Gitte Grønfeld Wille og Thomas Østergaard.

Gennem de seneste 15-20 år har flere og flere kommuner udarbejdet kulturpolitiske strategier ud fra devisen "kultur kan betale sig". En række statslige publikationer, som Danmarks kreative potentiale, Danmark i kultur- og oplevelsesøkonomien og Danmark skal vinde på kreativitet, har været med til at gøre oplevelsesøkonomi til en del af den kulturpolitiske retorik. Disse publikationer har været fulgt op af et antal nationale konferencer.

Det giver et samlet billede af:
  • at oplevelsesøkonomien kan blive en regional dynamo til at skabe kulturtilbud, markedsføring og arbejdspladser,
  • at oplevelsesøkonomien kan skabe virksomheder, der lever af at producere oplevelsesbaserede produkter,
  • at oplevelsesøkonomien skaber kreative alliancer mellem kultur og erhverv.

Halvdelen af kommunerne i gang

Undersøgelsen er gennemført som spørgeskemaundersøgelse til kommunernes kulturforvaltninger i november 2006 (gamle kommuner). 103 kommuner svarede. Ud af disse kommuner svarede 48, at de har arbejdet med eller haft oplevelsesøkonomi til politisk drøftelse. Hele 83 af de 103 kommuner forventede, at oplevelsesøkonomi vil komme til politisk debat i 2007. I 26 kommuner indgår oplevelsesøkonomi som en del af et samlet visionsoplæg. 9 kommuner har formuleret konkrete handlingsplaner.

Det interessante i tallene er for så vidt ikke de konkrete andele af det samlede antal kommuner, men derimod at bevægelsen er tydelig. Kommunerne vil inspirere hinanden, så disse tal vil øges. Undersøgelsen giver et klart indblik i, at noget er i gære i kommunerne.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at undersøgelsen viser, at det især er de mindste kommuner, der har taget fat på diskussionerne om oplevelsesøkonomi. Der ser også ud til at være en overrepræsentation af jyske kommuner. Tendenserne er dog tydelige over hele landet.

Temaet har især været diskuteret på embedsmandsniveau (43%), men også i høj grad politisk (31%). De fleste opfatter oplevelsesøkonomi som et samvirke mellem kultursektor og erhverv, men administrativt som hjemmehørende i kulturforvaltningen (med det forbehold, at det er kulturforvaltninger, der har svaret).

Undersøgelsens konklusioner er bl.a.
  • Oplevelsesøkonomien er på forvaltningernes dagsorden.
  • Arbejdet med oplevelsesøkonomi er primært ud fra økonomiske og erhvervsstrategiske rationaler.
  • Arbejdet med oplevelsesøkonomi er i høj grad på politisk og forvaltningsmæssigt niveau. Borgerinddragelse er helt fraværende.

Forvaltninger i nye roller

De kommunale kulturforvaltninger har skiftet fokus fra at være driftsorienterede organisationer med hjemmel i lovgivning og formelle kommunale beslutninger til at arbejde netværks- og projektorienteret. Kulturforvaltningerne er blevet langt mere komplekse end tidligere. Ledelse af en kulturforvaltning er ikke længere en stabsfunktion for den politiske ledelse. Ledelsen får nye roller, som indebærer større selvstændighed, integration af andre værdier end de specifik faglige og mere samarbejde med andre parter.

18% af kommunerne oplyser, at de arbejder mere projektorienteret som følge af oplevelsesøkonomien, 21% samarbejder på tværs af forvaltningsenheder, 21% samarbejder med den private sektor. Oplevelsesøkonomien har fået 13% til at omlægge arbejdsopgaver og 12% har ændret forvaltningsstruktur.

I 43 kommuner er der afsat både tid og penge til at indhente ny viden, for eksempel gennem deltagelse i konferencer. I 49 kommuner mener forvaltningen, at der er politisk vilje til at arbejde med oplevelsesøkonomi - i 24 kommuner er svaret på dette negativt.

I hele 81% af kommunerne mener man, at oplevelsesøkonomien har forandret forvaltningens rolle. Det er åbenlyst, at mange forvaltninger opfatter, at oplevelsesøkonomien giver væsentlige ændringer i arbejdet.

Oplevelsesøkonomien kommer således til at forstærke udviklingen af kulturforvaltningerne fra driftsorientering til netværks- og projektorientering. En stille kulturrevolution er i gang over det ganske land.
Læs også:
Hvad er oplevelsesøkonomi?

Søndag Aften 10/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.